Nieuw behang over behang plakken? Let op deze zaken!

Je kan er natuurlijk voor kiezen om oud behang te verwijderen als je een nieuwe behanglaag gaat aanbrengen. Maar het is soms ook goed mogelijk om nieuw behang over het oude te plakken. In dat geval zijn er wel een paar zaken die je goed in het oog moet houden. In dit artikel werpen we licht op de belangrijkste do’s en dont’s bij het aanbrengen van behang over behang.


Oud behang verwijderen?

Een eerste vraag die zich aandient bij het aanbrengen van een nieuwe behanglaag is of je het oude behang te allen tijde moet verwijderen. Het antwoord op die vraag hangt deels af van de staat waarin het oude behang verkeert.

Als er veel bobbels of andere oneffenheden in het oude behang zitten, is het meestal geen goed idee om nieuw behang over het oude heen te plakken. Het nieuwe behang zal dan namelijk niet mooi vlak worden, kromtrekken en ontsierd worden door lelijke bobbels.

Is de oude behanglaag nog behoorlijk gaaf en egaal? Dan kan behang over behang een goede en gemakkelijke optie zijn. Het scheelt je veel werk en levert een muur met fraai fotobehang op. Je kan eventueel ook nog speciaal opvulmiddel gebruiken dat het fotobehang nog wat strakker trekt.


Soorten behang

Ook het soort behang heeft invloed op de vraag of het verstandig is om nieuw behang over oud behang te plakken. Laten we eerst eens kijken naar de soorten behang die er zijn.

Glasvezelbehang

Een ideale decoratieve oplossing om oude muren te versterken en scheurtjes te bedekken. Glasvezelbehang bestaat in heel wat structuren. Denk bijvoorbeeld aan motieven zoals visgraat, ruitjes of bolletjes. Als je het eenmaal hebt aangebracht, kan je het glasvezelbehang probleemloos in de gewenste kleur verven.

Papier- of duplexbehang

Deze soort bestaat uit twee lagen papier. Dit behang wordt ‘stotend’ aangebracht, wat wil zeggen dat de banen van het behangpapier tegen elkaar worden aangebracht.

Vliesbehang

Dit wordt het vaakst gebruikt als basis voor fotobehang en is in feite papierbehang met een extra onderlaag van vlies. Het grote voordeel van vliesbehang is dat je geen lijm aan hoeft te brengen op het papier, maar alleen op de wand.

Vliesbehang zet ook niet uit en kan betrekkelijk eenvoudig worden verwijderd zonder het gebruik van technieken als stomen, afkrabben of weken. Bovendien is vliesbehang oersterk.

Ook is vliesbehang bovendien een stuk gemakkelijker te verwijderen (droog verwijderbaar) dan het splitbarepapierbehang, waarbij de onderlaag soms blijft zitten bij het verwijderen.


Behang over behang?

Het type behang bepaalt grotendeels of het een goed idee is om de nieuwe behanglaag rechtstreeks over de oude te leggen zonder die laatste eerst te verwijderen. Papierbehang (duplex) is door de dikte en structuur eigenlijk de enige behangsoort die steevast echt goede resultaten oplevert bij behang over behang.

Bij de andere soorten is het in de meeste gevallen beter om (de onderlaag van) het oude behang te verwijderen voordat u een frisse nieuwe laag aanbrengt.

Vliesbehang over oud behang

Vliesbehang, het type behang dat de basis vormt voor het fotobehang uit onze fotobehang collectie, geeft de mooiste resultaten als je het oude behang eerst gedeeltelijk loshaalt. Vliesbehang is stripbaar, wat betekent dat de toplaag losgetrokken kan worden van de onderlaag. Nadat je de toplaag van het oude behang nat hebt gemaakt en afgestoken, kan je het nieuwe vliesbehang rechtstreeks op de oude onderlaag aanbrengen.

Laat de onderlaag van het oude vliesbehang geheel of gedeeltelijk los tijdens het strippen? Dan is het beter om deze laag ook helemaal weg te halen. Anders kan het nieuwe behang blazen gaan vertonen, iets wat je natuurlijk wilt voorkomen bij het aanbrengen van een fraai en fonkelnieuw muurdecor van fotobehang!


Conclusie

Of je nieuw behang over oud behang kunt aanbrengen hangt grotendeels af van het behangtype. Bij duplexbehang is behang over behang meestal geen probleem, maar bij andere behangsoorten is het raadzaam om voorzichtig te zijn en de bovenstaande tips en aanbevelingen in acht te nemen. Zo ben je altijd verzekerd van een egale wand met oogstrelend fotobehang!