• Razendsnel jouw fotobehang in huis
  • 100% eigen productie en op maat gemaakt
  • 100% milieuvriendelijk en geurloos

Hoe meet ik mijn muur op?

Hoe meet je een muur?

Om je behang op maat te bestellen is het belangrijk eerst de maten van je muur goed op te maken. In dit artikelen vertellen we je graag hoe je dit doet.

 

Het opmeten van een rechte muur

Online wordt automatisch het aantal vierkante meters (m2) berekend aan de hand van de breedte en hoogte van de muur. Belangrijk is dat er goed wordt opgemeten. Meet daarom altijd op verschillende plekken.

De breedte opmeten

Meet met een meetlink of rolmaat de breedte van de muur zoals in onderstaand voorbeeld weergegeven. Meet tot over eventueel aanwezige plinten, zodat je straks niet terkort aan behang hebt. Het opmeten kun je het beste doen aan de bovenkant en de onderkant van de muur. Zo ben je er zeker van dat je voldoende behang bestelt, ook in het geval dat de muur niet geheel recht is.

De hoogte opmeten

De hoogte van de muur kun je het beste op 3 plekken meten; aan de linkerkant, rechterkant en in het midden. Zie ook onderstaande afbeelding. Zo voorkom je dat je behang in de hoogte tekort komt wanneer de muur niet geheel recht is. Meet altijd inclusief eventueel aanwezige plinten. Het extra behang kan eenvoudig worden weggesneden met een mesje wanneer je het behang hebt aangebracht op de muur.

Extra marge

Muren kunnen altijd scheef lopen, helemaal bij oude huizen. Om te voorkomen dat je tekort hebt aan behang hanteren wij standaard een marge van 5cm. Dit betekent dat je rondom 5 cm extra ontvangt. Deze optie van 5 cm marge staat standaard aangevinkt op de productpagina. 

Wanneer je het behang aanbrengt op de muur begin dan aan de linker of rechterkant waarbij je rekening houdt met de 5cm. De eerste baan plak je dan ook met 5cm extra aan de linkerkant (wanneer je links begint), bovenkant en onderkant. Dit stuk kun je na het aanbrengen eenvoudig afsnijden met een stanleymesje.

Bij de middelste banen hoef je de marge alleen boven en onder toe te passen. Uiteindelijk bij de laatste strook zal je waarschijnlijk nog marge overhouden. Snij dit met een mesje af, zowel aan de bovenkant, onder en rechts.

 

Muren met deuren en ramen

Wanneer je muur wilt behangen waarin een deur of raam aanwezig is, meet je ook de volledige muur op. Bij het aanbrengen van de banen snij je met een mesje het behang af rondom het raam of de deur.

 

Zo bepaal je waar je raam of deur komt

Wil je weten waar je raam precies op je behang komt? Gebruik dan de lineaal op de productpagina, door de optie 'toon liniaal' te activeren, Je kunt dan de blokjes onderin je uitsnede daar plaatsen waar de deur of het raam zich bevindt. Op die manier kun je zien welk deel van de foto wegvalt bij het aanbrengen van het behang.

Behangen van schuine muren

Bij muren die in een punt lopen of een schuine wand hebben meet je de muur op zijn breedste punt en op het hoogste punt. Wij printen het behang volledig als rechthoek, waarbij u de hoek zelf dient af te snijden. Omdat de exacte hoek vooraf moeilijk bepaald kan worden, is dit de veiligste oplossing en weten we zeker dat je voldoende behang hebt om de muur strak te behangen.