• 9.000+ positieve beoordelingen
 • Razendsnel jouw fotobehang in huis
 • Eigen productie en op maat gemaakt
 • 100.000 klanten gingen je voor!

Netjes behangen doe je eenvoudig zelf

Behangen moeilijk? Met onze tips kun jij het zelf!

Ons vliesbehang is eenvoudig zelf aan te brengen. We helpen je graag stap voor stap om tot een perfect resultaat te komen met jouw fotobehang. Lees onderstaande tips door voor je aan de slag gaat. Stuur je ons daarna een foto van het resultaat?

Download onze handleiding

Handleiding vliesbehang MuralTex handleiding

Behangen met vliesbehang

Vliesbehang is snel en eenvoudig aan te brengen. Controleer voordat je begint met behangen of je alles compleet hebt ontvangen. De verpakking van fotobehang.com bevat het volgende:

 • Rol(len) fotobehang, genummerd;
 • Gebruikershandleiding voor het aanbrengen fotobehang met tips.

Optioneel te verkrijgen bij Fotobehang.com:

 • Professionele behangaandrukker;
 • Behang aandrukrol;
 • Behang afbreekmes;
 • Behanglijm voor vliesbehang;
 • Lijmroller;
 • Behangschaar;
 • Overige behang accessoires.

Belangrijk voordat je het behang aanbrengt:

 • Om krimp te voorkomen wordt aangeraden om het behang 24 uur te laten acclimatiseren voordat dit op de muur wordt aangebracht;
 • De optimale temperatuur om het behang aan te brengen is tussen de 18 – 25 ºC en een vochtigheid van ongeveer 40% – 65%;
 • Voor het aanbrengen dient het oppervlak van de muur schoon en droog te zijn. Voor het mooiste resultaat moet je muur één (dezelfde) kleur zijn.

Gestucte muren
Gestucte muren moeten worden voorbehandeld. Dit kan met een muurverf op waterbasis of voorstrijk. Voorstrijk is verkrijgbaar in onze webshop. Je kunt het simpel mee bestellen wanneer je het behang samenstelt.

Nieuwe muren
Als de muur nieuw en onbehandeld is, adviseren wij altijd een witte latex verf op waterbasis aan te brengen of een primer. Met deze voorbehandeling blijft het behang beter op de muur en (met witte latex verf) kan doorschijnen worden voorkomen wanneer er een lichte kleur behang wordt aangebracht.

Stappenplan voor het aanbrengen van fotobehang:

Stap 1: Voorbereiding

Schakel indien van toepassing de elektragroepen van wandcontactdozen en schakelaars uit, verwijder de frames en plak deze af met behang tape. Verwijder vervolgens het oude behang, als dit nodig is. Zorg dat de muur goed glad is door spijkers en oneffenheden te verwijderen en gaatjes te vullen met allesvuller. Laat het vulmiddel goed drogen en schuur het glad. Dek de grond af met bijvoorbeeld kranten, doeken of zeil. Zet een stevige trap klaar om het behang over de hele muur goed aan te kunnen drukken.

Tip: je krijgt het beste resultaat als je muur één kleur heeft.

Let op! Als je muren gestuct zijn, gebruik dan een voorstrijkmiddel, zodat de behanglijm niet direct in de muur wordt gezogen en hierdoor het behang niet plakt. Verdeel het voorstrijkmiddel goed en laat het een nachtje drogen.

Stap 2: Uitpakken en uitrollen

Snij voorzichtig de doos open en haal de rollen uit de verpakking. Verwijder de beschermende verpakking. Rol het behang uit en controleer of het op volgorde ligt. Onderaan het behang of op de achterkant staan nummers.

De banen zijn genummerd aan de onderzijde op de voorkant van het behang.

Stap 3: Loodlijn (alleen bij vliesbehang)

Om het behang loodrecht te krijgen dien je eerst met potlood een loodrechte lijn op de muur te trekken. Let op dat je een dunne, zachte lijn plaatst, omdat de lijn anders door het behang heen kan schijnen. Gebruik een lange waterpas om de lijn te plaatsen. De positie van de streep bepaal je door de breedte van de behangbaan op te meten en dit met een rolmaat op de muur af te tekenen.

Een loodlijn aanbrengen, zodat het behang recht op de muur komt.

Stap 4: Behanglijm aanbrengen

Behanglijm dien je aan te maken volgens de gebruikershandleiding op de lijmverpakking. Bij vliesbehang smeer je de muur per baan in met behanglijm. Gebruik een lijmkwast of een behanglijmroller om de behanglijm aan te brengen. Smeer de muur iets breder in dan de breedte van het behang.

Lijm voor vliesbehang aanbrengen met een roller.

Stap 5: Het behang aanbrengen

Werk van boven naar beneden. Plaats de baan recht langs de loodlijn. Het recht aanbrengen is erg belangrijk, want de volgende banen sluiten hierop aan. Duw met een behangaandrukker of een aandrukspatel het behang goed tegen de muur. In de hoeken dien je het behang extra aan te drukken zodat je een vouwlijn krijgt. Als je het behang iets terugtrekt dan kan je langs de vouwlijn het behang eenvoudig wegknippen met een behangschaar. Je kan behang ook wegsnijden. Druk dan de behangaandrukker stevig in de hoek en snij met een scherp mes het overige behang weg. Snijd stopcontacten eenvoudig uit door het behang bij stopcontacten stevig aan te drukken en het middenstuk weg te snijden.

Herhaal deze stap totdat alle behangbanen zijn aangebracht.

Stap 6: Afwerken

Pak een behang aandrukrol en druk de luchtbellen onder het behang vandaan. Rol naar de zijkant zodat lucht weg kan. Gebruik een behangnadenroller voor een nog mooier en strakker resultaat. Knip en snijd overtollig behang weg. Controleer alle randen en naden of deze goed plakken. Monteer de ombouw van de stopcontacten en schakelaars en zet de stroom er weer op. En klaar is jouw fotobehang! Deel je het resultaat met ons via de mail of onze social media kanalen? We zijn heel benieuwd.

Tips:

 • Moet je behangen rondom een raam of een ander obstakel? Plak de banen er dan eerst in zijn geheel overheen en snijd het daarna stukje voor stukje langs het kozijn af. Snij dus niet in één keer de hele baan op maat.
 • Een grote luchtbel dien je lek te prikken met een speld en vervolgens kan je de lucht wegvegen. Kleine luchtbellen verdwijnen bij het opdrogen.
 • Verwijder overtollig lijm met een droge doek.
 • Gebruik een behangnadenroller voor een nog mooier en strakker resultaat.
 • Zorg voor scherpe vouwen bij hoeken zodat het wegknippen van overtollig behang eenvoudig en recht gaat.